GINGER POWDER is the ground form of dehydrated ginger and it has a number of benefits over fresh ginger.
जि ंजर पाउडर नि र्जलि त अदरक का जमीनी रूप है और ताजा अदरक की तुलना में इसके कई फायदे हैं।
● WITHSTAND HIGHER TEMPERATURE – Ginger powder can withstand higher temperatures than fresh ginger without losing essential oils, making it ideal for baking.
उच्च तापमान का सामना करें – अदरक पाउडर आवश्यक तेलों को खोए बि ना ताजा अदरक की तुलना में अधि क तापमान का सामना कर सकता है, जि ससे यह बेकिंग के लि ए आदर्श बन जाता है।
● LONGEVITY – The other great benefit to Ginger powder is that it is more convenient. It is easy to keep on hand and stays fresh much longer than ginger root.
दीर्घा यु – अदरक पाउडर का दूसरा बड़ा लाभ यह है कि यह अधि क सुवि धाजनक है। इसे हाथ में रखना आसान है और अदरक की जड़ की तुलना में अधि क समय तक ताजा रहता है।
● BETTER FOR BAKED GOODS – You generally don’t want chunky, fibrous bits of ginger in your cakes or biscuits, nor do you want the extra bulk. Ground ginger adds the ginger flavour while maintaining the texture and consistency of your baked goods.
पके हुए माल के लि ए बेहतर – आप आमतौर पर अपने केक या बिस्कुट में अदरक के चंकी, रेशेदार टुकड़े नहीं चाहते हैं, न ही आप अति रि क्त बल्क चाहते हैं। पि सा हुआ अदरक आपके पके हुए माल की बनावट और स्थि रता को बनाए रखते हुए अदरक का स्वाद जोड़ता है।
● Spiced drinks, like cordials and ginger beer and home-blended chai all work well with Ginger powder.
मसालेदार पेय, जैसे कॉर्डि यल और जि ंजर बि यर और होम-ब्लेंड चाय, सभी अदरक पाउडर के साथ अच्छी तरह से काम करते हैं।
● MAKES GOOD MARINADES – The powder form is milder and disperses well in liquid, making it a better choice for marinades compared to fresh ginger.
अच्छा मैरि नेड बनाता है – पाउडर का रूप हल्का होता है और तरल में अच्छी तरह से फैलता है, जि ससे यह ताजा अदरक की तुलना में मैरि नेड के लि ए बेहतर वि कल्प बन जाता है।
● GINGER POWDER CONTAINS MORE SHOGAOLS (Constituent of ginger that have several health benefits ) – The method used to create ground ginger from fresh ginger reduces the amount of gingerol (one of the ingredients that contributes to its health properties) in the root, but it also appears to increase levels of other compounds, such as shogaols, which appear to have impressive medicinal benefits and may be even more potent than gingerol.
अदरक पाउडर में अधि क शोगोल होते हैं (अदरक का घटक जि सके कई स्वास्थ्य लाभ होते हैं) – ताजा अदरक से पि सी हुई अदरक बनाने की वि धि जड़ में जि ंजरोल (इसके स्वास्थ्य गुणों में योगदान करने वाली सामग्री में से एक) की मात्रा को कम करती है, लेकि न यह भी ऐसा लगता है कि शोगोल जैसे अन्य यौगि कों के स्तर में वृद्धि हुई है, जो प्रभावशाली औषधीय लाभ प्रतीत होते हैं और जि ंजरोल से भी अधि क शक्ति शाली हो सकते
हैं।
● MORE FLAVORFUL – Ginger powder is much more concentrated in flavor than fresh because the process of dehydration removes the extra water content .
अधि क स्वादपूर्ण – अदरक पाउडर ताजा की तुलना में स्वाद में अधि क केंद्रि त होता है क्योंकि नि र्जलीकरण की प्रक्रिया अति रि क्त पानी की मात्रा को हटा देती है।
So, even if you have a ready supply of fresh ginger, it’s worth having some GINGER POWDER in the pantry too. For those of you who don’t have easy access to fresh ginger, ginger powder will provide enough of a spicy kick to whatever you’re cooking.
इसलि ए, भले ही आपके पास ताजा अदरक की तैयार आपूर्ति हो, पेंट्री में कुछ अदरक पाउडर भी रखने लायक है। आप में से जि नके पास ताजा अदरक तक आसान पहुंच नहीं है, अदरक पाउडर जो कुछ भी आप पका रहे हैं, उसके लि ए पर्याप्त मसालेदार कि क प्रदान करेगा |