Onion (Allium cepa) is the most commonly used vegetable in the world food preparations specially in the tropical countries. Although, it is classified as vegetable, it has special qualities, which add to taste and flavour to food and hence it is mainly used in India for cuisine and culinary preparations. Besides adding a delicious taste and flavour, onion serves as a good medicinal compound for cataract, cardiovascular disease and cancer due to its hypocholester-olemic, thrombolitic and antioxidant effects.
प्याज (एलि यम सेपा) वि श्व की खाद्य तैयारी में वि शेष रूप से उष्णकटि बंधीय देशों में सबसे अधि क इस्तेमाल की जाने वाली सब्जी है। हालांकि , इसे सब्जी के रूप में वर्गी कृत कि या जाता है, लेकि न इसमें वि शेष गुण होते हैं, जो भोजन के स्वाद और स्वाद को बढ़ाते हैं और इसलि ए इसका मुख्य रूप से भारत में व्यंजनों और
पाक तैयारि यों के लि ए उपयोग कि या जाता है। एक स्वादि ष्ट स्वाद और स्वाद जोड़ने के अलावा, प्याज अपने हाइपोकोलेस्टर-ओलेमि क, थ्रोम्बोलाइटि क और एंटीऑक्सीडेंट प्रभावों के कारण मोति याबि दं , हृदय रोग और कैंसर के लि ए एक अच्छा औषधीय यौगि क के रूप में कार्य करता है।
Dehydration of food is aimed at producing a concentrated product, which when adequately packaged has a long shelf life, after which the food can be simply reconstituted without substantial loss of flavour, taste, colour and aroma.
भोजन के नि र्जलीकरण का उद्देश्य एक केंद्रित उत्पाद का उत्पादन करना है, जि से पर्या प्त रूप से पैक कि ए जाने पर एक लंबी शेल्फलाइफ होती है, जि सके बाद स्वाद, स्वाद, रंग और सुगंध के पर्याप्त नुकसान के बि ना भोजन को आसानी से पुनर्गठि त कि या जा सकता है।
●Longevity – As compared to raw onion , Dehydrated onions could be preserved for longer period of time because the process of dehydration
removes the water content of the onion without harming its nutritional values , hence increases its shelf life.
दीर्घा यु – कच्चे प्याज की तुलना में, नि र्जलि त प्याज को लंबे समय तक संरक्षि त कि या जा सकता है क्योंकि नि र्जलीकरण की प्रक्रिया प्याज के पोषक तत्वों को नुकसान पहुंचाए बि ना पानी की मात्रा को हटा देती है
● Time saving – Substituting dried onions is the perfect shortcut in the kitchen if you don’t have time for peeling and chopping onions as it saves a lot of time .
समय की बचत – यदि आपके पास प्याज को छीलने और काटने का समय नहीं है तो सूखे प्याज को बदलना रसोई में सही शॉर्टकट है क्योंकि इससे बहुत समय की बचत होती है।
● Rid from tears – The worst part of chopping an onion is the onset of tears as soon as you start slicing. The burning pain and blurred vision combined with a sharp knife leaves the safety of your fingers to chance. Save yourself some time (and fingertips) by reaching for a jar of dried onion.
आँसुओं से छुटकारा – प्याज काटने का सबसे बुरा हि स्सा यह है कि जैसे ही आप टुकड़ा करना शुरू करते हैं, आँसू आना शुरू हो जाते हैं। तेज चाकू के साथ जलने वाला दर्द और धंधु ली दृष्टि आपकी उंगलि यों की सुरक्षा को मौका देती है। सूखे प्याज के एक जार तक पहुंचकर अपने आप को कुछ समय (और उंगलि यों) बचाएं।
● Health Benefits – Dehydrated onions are very low in sodium, fat, and calories. dehydrated onions contain only two milligrams of salt per teaspoon. Therefore, consuming dehydrated onions in your food rather than other spices with more sodium can help you ensure that you do not exceed your recommended daily sodium intake.